Wedding Photography Manual

2010 (c) sofia camplioni

wedding photography manual v.10.11

Οδηγός επιλογής υπηρεσιών γαμήλιας φωτογράφισης

(ή τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε φωτογράφο γάμου)

Αυτός ο οδηγός φτιάχτηκε για δύο λόγους. Από την μία να σας προετοιμάσει για τις ερωτήσεις που θα έπρεπε να έχετε γύρο από την γαμήλια φωτογράφιση και από την άλλη να μπορείτε να αξιολογήσετε τις απαντήσεις που θα πάρετε.

 

Εισαγωγή

Το να επιλέξετε φωτογράφο γάμου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δεν μπορείτε να επιλέξετε με τον ίδιο τρόπο που επιλέγει κάποιος τον στολισμό, το νυφικό, την εκκλησία η ακόμα και τον κομμωτή. Η κύρια διαφορά είναι ότι δεν θα δείτε τις φωτογραφίες παρά μόνον αφότου έχετε αποφασίσει. Και αφότου θα είναι πολύ αργά για να το μετανιώσετε. Έτσι η επιλογή σας κατά κάποιον τρόπο θα οδηγηθεί από την (αυτό)πεποίθηση σας. Το να αφήσετε να οδηγηθεί η επιλογή σας από οικονομικά κριτήρια, και πάντοτε μέσα στα όρια του προϋπολογισμού σας, χάνει το νόημα του αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες.

Χρειάζεστε κάποιον που πρώτα από όλα να σας είναι ευχάριστος, να είναι ειλικρινής, να έχει στυλ, να καταλαβαίνει το δικό σας και πάνω απ όλα να τον εμπιστεύεστε. Κάποιον που να ξέρει την δουλειά του και αυτή να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό σας.

Το πιο δύσκολο μέρος της όλης διαδικασίας είναι να προσπαθήσετε να κρίνετε την ποιότητα των φωτογραφιών. Αν και θα αναφερθει αναλυτικότερα παρακάτω, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε αν οι φωτογραφίες σας κάνουν να χαμογελάτε. Αν κυριαρχούνται από το πνεύμα της γιορτινής αυτής ημέρας.

Ελπίζω ό οδηγός αυτός να σας ξεκαθαρίσει το τι ψάχνετε και να σας βοηθήσει να το πετύχετε.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Μέρος Πρώτο

01. Τι επιλογές έχω;

02. Που να απευθυνθώ

03. Πότε να πάω;

04. Τι πρέπει να γνωρίζω πριν πάω;

05. Ποια είναι η δουλειά του φωτογράφου;

06. Τι θα συναντήσω;

07. Πως μπορώ να κρίνω

Μέρος Δεύτερο

08. Ποιός θα κάνει την φωτογράφιση;

09. Ποιό είναι το φωτογραφικό σας ύφος

10. Μπορώ να δω την δουλειά σας;

11. Ποιά είναι η εμπειρία σας;

Μέρος Τρίτο

12. Έχετε κάποιο πακέτο που προτείνετε;

13. Τι υπηρεσίες περιέχει και πόσο ευέλικτο είναι;

14. Τι θα παραλάβω και πότε;

15. Υπάρχουν άλλες επιλογές και πιό είναι το κόστος τους;

16. Τι άλλες υπηρεσίες παρέχετε;

17. Γιατί να διαλέξω την δική σας προσφορά;

Μέρος Τέταρτο

18. Με πιο τρόπο θα γίνει η επιλογή των φωτογραφιών;

19. Θα με βοηθήσετε στην επιλογή των φωτογραφιών;

20. Τι μπορεί να πάει στραβά και τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

21. Τι εγγυήσεις έχω;

22. Ποιός είναι ο τρόπος πληρωμής;

23. Πόσο χρόνο έχω για να αποφασίσω;

24. Τι άλλο πρέπει να ξέρω πριν υπογράψω;

Μέρος Πέμπτο

25. Με ποιόν θα επικοινωνήσω για ό,τι χρειαστεί;

26. Και τώρα τι γίνεται;

27. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου;

28. Μπορείτε να με βοηθήσετε στην επιλογή άλλων υπηρεσιών;

29. Μπορείτε να το συντονίσετε εσείς και τι κόστος έχει;

30. Θα χρειαστεί κάποιου τύπου επιβεβαίωση;

 

Μέρος Πρώτο

01. Τι επιλογές έχω;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι καταλαβαίνεται, αν όχι την πλήρη αξία αλλά τουλάχιστον, την αναγκαιότητα ενός φωτογράφου σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση στην ζωή σας.

Οι δύο βασικές επιλογές που έχετε είναι τα studios φωτογραφίας γάμου και οι “ελεύθεροι” φωτογράφοι γάμου.

Τα φωτογραφικά studios είναι ικανά να διεκπεραιώσουν περισσότερους από ένα γάμο την ημέρα. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν χρησιμοποιώντας φωτογράφους-υπαλλήλους του studio ή προσλαμβάνοντας άλλους “ελεύθερους” φωτογράφους. Μπορεί να εμπνέουν κάποια εμπιστοσύνη λόγο του όγκου των εργασιών που διεκπεραιώνουν αλλά εγώ θα έλεγα ότι αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι και πολύ καλό επιχείρημα. Μπορούν και έχουν την ευελιξία των πακέτων “στα μέτρα σας” άλλα σχεδόν πάντοτε με εκπτώσεις στην ποιότητα. Σε αυτή την επιλογή είναι αρκετά πιθανό το “ότι πληρώνεις παίρνεις”.

Οι “ελεύθεροι” φωτογράφοι ή τα προσωπικά studios όπως το δικό μου από την άλλη έχουν έναν πολύ μεγαλύτερο παράγοντα ρίσκου. Ανάμεσα τους μπορείς να βρεις τους καλύτερους και τους χειρότερους φωτογράφους. Αυτός ο οδηγός είναι φτιαγμένος για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε τον φωτογράφο γάμου που επιθυμείτε.

Επίσης υπάρχουν τρία κυρίαρχα φωτογραφικά στυλ (ύφος) στην φωτογραφία γάμου:

Η κλασική “παραδοσιακή” φωτογραφία γάμου όπου οι άνθρωποι είναι στημένοι σε διάφορες πόζες. Ο καλός παραδοσιακός φωτογράφος προσπαθεί οι άνθρωποι να φαίνονται φυσικοί παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι είναι στημένοι.

Εδώ συγκαταλέγονται και οι φωτογράφοι “Glamour” όπου χωρίς να αλλάξουν το ύφος της “παραδοσιακής” φωτογραφίας γάμου έχουν προσθέσει λίγη “λάμψη”, όπως λέει και το όνομά τους, από την πασαρέλα και τα διαφημιστικά πλατό. Αυτό το νέο ύφος δημιουργήθηκε όταν πολλοι φωτογράφοι της διαφήμισης και της μόδας, για βιοποριστικούς κυρίως λόγους, στράφηκαν προς την φωτογραφία γάμου.

Το τρίτο είδος είναι το “φωτορεπορταζ”-ιακό (photojournalism) . Είναι το φωτογραφικό ύφος που βασίζεται στην καταγραφή μιας ιστορίας. Μιας φωτογραφικής ιστορίας των συναισθημάτων και των γεγονότων που συνέβησαν εκείνη την ημέρα. Είναι το φωτογραφικό ύφος που ήρθε για να κυριαρχήσει στην φωτογραφία του γάμου. Είναι σχετικά καινούργιο, είναι εντυπωσιακό αλλά και παρά πολύ δύσκολο.

02. Που να απευθυνθώ;

Αρχίστε από τους κοντινούς σας ανθρώπους. Συζητήστε με συγγενείς και φίλους. Ρωτήστε τις εμπειρίες τους. Αν έμειναν ευχαριστημένοι αν όχι και γιατί. Ζητήστε να δείτε όχι μόνο τα album του γάμου αλλά ακόμα και τις φωτογραφίες.

Ξεκινήστε φτιάχνοντας μια λίστα με τους φωτογράφους που σας προτείνουν. Ψάξτε στο internet όπου έχετε την δυνατότητα να δείτε και τις φωτογραφίες τους. Άλλα να μην πάρετε κανενός τύπου απόφαση χωρίς να τους συναντήσετε προσωπικά.

Φτιάξτε την λίστα σας, πάρτε τους τηλέφωνο και κανονίστε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τι είπαν για μας… Recommendations

03. Πότε να πάω;

Τα περισσότερα ζευγάρια αφήνουν την επιλογή φωτογράφου τελευταία. Ασχολούνται με όλες τις άλλες ευχάριστες ασχολίες το νυφικό, τον στολισμό, τη τούρτα και δεν ασχολούνται με την επιλογή φωτογράφου παρά μόνον όταν είναι πολύ αργά.

Κατά κάποιον τρόπο δεν φαίνεται να τους απασχολεί το ότι το μόνο που θα μείνει από εκείνη την μέρα είναι οι αναμνήσεις και οι φωτογραφίες τους. Με αυτό στο μυαλό σας θα πρέπει να αποφασίσετε την αξία της επιλογής του σωστού φωτογράφου.

Καλύτερα να ξεκινήσετε την αναζήτηση φωτογράφου πριν κλείσετε ημερομηνία του γάμου. Αν το έχετε ήδη κάνει να ξέρετε ότι είναι ήδη αργά. Ξεκινήστε το συντομότερο δυνατόν. Έχουν ήδη μειωθεί οι πιθανότητες να βρείτε το φωτογράφο γάμου που σας ταιριάζει.

Από την άλλη αν δεν έχετε κλείσει ημερομηνία για τον γάμο σας θα δείτε ότι ένας έμπειρος φωτογράφος γάμου θα σας γλυτώσει από πολύ χρόνο, κόπο αλλά ακόμα και χρήμα. Οι συμβουλές του μπορούν να θεωρηθούν ανεκτίμητες και θα βγείτε κατά πολύ κερδισμένοι.

04. Τι πρέπει να γνωρίζω πριν πάω;

Ο χώρος της φωτογραφίας γάμου είναι υπερτιμολογημένος αλλά φτιάχτηκε για να κοστίζει τόσο. Κάνοντας “παζάρια” δεν θα επιτύχετε τίποτα, μάλλον χαμένοι θα βγείτε. Εσείς, όσο καλοί και να είστε, το κάνετε για πρώτη φορά, οι φωτογράφοι γάμου το κάνουν κατ’ επάγγελμα.

Έτσι ο μόνος τρόπος να “πιάσουν τόπο” τα χρήματα σας είναι να περάσετε όμορφα, να ακούσετε τις συμβουλές του που θα σας γλυτωσουν πολλά έξοδα και να παραλάβετε φωτογραφίες που να αξίζουν ανάλογα.

05. Ποια είναι η δουλειά του φωτογράφου;

Εδώ θα μπορούσα να σας μιλάω για ώρες. Θα προσπαθήσω όμως να αναφερθώ μόνον στα απαραίτητα που θα πρεπε να γνωρίζετε γενικά γύρο από το επάγγελμα του φωτογράφου γάμων.

Η δουλειά του φωτογράφου αποτελείται από τρία μέρη. Το ένα που φαίνεται και είναι το μέρος της φωτογράφισης και αυτό που δεν φαίνεται που είναι η προετοιμασία των φωτογραφιών.

Το πρώτο μέρος είναι αυτό των συνεννοήσεων και του προγραμματισμού.

Το δεύτερο μέρος είναι αυτό της φωτογράφισης και κρατάει σχεδόν ολόκληρη την ημέρα.

Το  τρίτο αυτό μέρος είναι πολύ πιο χρονοβόρο. Στο δεύτερο μέρος ο φωτογράφος τραβάει φωτογραφίες τις οποίες αργότερα θα πρέπει να κατεβάσει στον υπολογιστή να τις επιλέξει, να τις διορθώσει και μετά να τις εξάγει σαν τελικές φωτογραφίες. Και αν βιαστήκατε να πείτε “σιγά το πράγμα”…

Απλά μαθηματικά. Όταν επιστρέφω από έναν γάμο έχω μαζί μου πάνω από δύο χιλιάδες φωτογραφίες ακόμα και πολλές παραπάνω. Καταλαβαίνετε ότι αν μου παίρνει δέκα δευτερόλεπτα για να εξετάσω γρήγορα μια φωτογραφία θα χρειαστώ έξι ώρες για να δω δυο χιλιάδες από αυτές μόνο μία φορά. Θα πρέπει να επιλέξω τις 500-600 καλύτερες από αυτές, να τις διορθώσω χρωματικά (κάτι που παίρνει ώρα και αν το πολλαπλασιάσουμε επί 600 φωτογραφίες, παίρνει ημέρες μπροστά στον υπολογιστή). Έπειτα θα πρέπει να επαναεπιλέξω αυτές που θα μπουν στο album και θα ρετουσαριστούν.

Αυτή είναι με δύο λόγια η δουλειά του φωτογράφου. Όσο καλύτερες φωτογραφίες τραβάει ο φωτογράφος τόσο λιγότερη δουλειά θα χρειαστούν αυτές στο studio. Ακόμα και έτσι όμως ο όγκος της δουλείας στο studio δεν μπορεί να μειωθεί κατά πολύ, παρά μόνο να αυξηθεί.

Έτσι ο επαγγελματίας φωτογράφος γάμου έχει την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος. Μια κακή φωτογράφιση των οδηγεί σε εκατοντάδες ώρες δουλειάς στο studio ώστε να μπορέσει να παραδώσει “δουλειά” άξια του επιπέδου του. Έτσι το πιο σημαντικό πράγμα μέχρι αυτη την στιγμή είναι να βρείτε έναν φωτογράφο που εκτιμάει την δουλειά του και να μην επιτρέπει στον εαυτό του να παραδώσει “δουλειά” κατώτερου επιπέδου.

Αντί αυτού πολύ συχνά συναντάται μια κακή φωτογράφιση να ακολουθείται από ανύπαρκτη δουλειά στο studio. Αυτός ο οδηγός φτιάχτηκε για να σας αποτρέψει να το να σας συμβεί αυτή η περίπτωση.

Πρέπει εδώ να καταστήσω σαφές ότι ο φωτογράφος γάμου προσλαμβάνεται από το ζευγάρι για να αποτυπώσει με τον δικό του τρόπο αυτή την τόσο σημαντική μέρα. Δεν είναι ο φωτογράφος της εκδήλωσης ούτε των συγγενών και των φίλων. Κάτι που συχνά περερμηνεύεται. Οι συγγενείς και οι φίλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον φωτογράφο του κέντρου διασκέδασης που είναι εκεί για ακριβώς αυτή την δουλειά.

06. Τι θα συναντήσω;

Θα πρέπει να σκέφτεστε την “αγορά” ως έναν συνδυασμό ποιότητας και τιμής. Αν το κριτήριο σας είναι η ποιότητα, κάτι που εγώ προτείνω, και εστιάσετε σε αυτό, θα δείτε ότι οι τιμές μπορούν να μπούνε σε μία τάξη.

07. Πως μπορώ να κρίνω;

Το πιο δύσκολο μέρος της επιλογής φωτογράφου είναι το να προσπαθήσετε να κρίνετε την ποιότητα της δουλειάς ενός φωτογράφου. Μην διστάσετε να πάρετε την άποψη κάποιου ή κάποιων δικών σας ανθρώπων που έχετε εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

Η μέθοδος που προτείνω, και αυτή ακολουθώ και εγώ, είναι, να ξοδέψετε λίγο χρόνο παραπάνω και να ζητήσετε να δείτε δουλειά όσο το δυνατόν περισσοτέρων φωτογράφων και να τις συγκρίνετε μεταξύ τους.

Όταν ζητήσετε να δείτε δείγματα της δουλειάς ενός φωτογράφου αυτός θα σας δείξει ένα portfolio των 20-50 καλύτερων φωτογραφιών του. Δεν είναι όμως αυτό που θέλετε να δείτε. Κάθε επαγγελματίας φωτογράφος με δεκάδες γάμους στο ενεργητικό του μπορεί να συλλέξει 50 καλές φωτογραφίες. Χωρίς να αναλογιστούμε την περίπτωση που οι φωτογραφίες που θα δείτε να μην είναι δικές του.

Αυτό που θέλετε να δείτε ώστε να είστε σε θέση να μπορείτε να κρίνετε την δουλειά του είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ολοκληρωμένες δουλειές. Ζητήστε να δείτε ολοκληρωμένα ψηφιακα album γάμου ή και όλες τις φωτογραφίες που παρέδωσε ο φωτογράφος στους τελευταίους του πελάτες. (Περιμένετε να δείτε 30-40 σαλόνια (ανοίγματα) ενός ψηφιακού-album και 300-500 φωτογραφίες). Θα ήθελα εδώ να επισημάνω πως θα πρέπει να είστε κάπως ελαστικοί στην κρίση σας και να πάρετε υπόψιν σας στοιχεία για τα οποία μπορεί να μην ευθύνεται ο φωτογράφος (καιρός, χώρος, οι άνθρωποι…).

Με τόσο υλικό μπροστά σας θα είστε σε θέση να κρίνετε αν οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το συναίσθημα ή οι άνθρωποι απλά στέκονται εκεί. Προσπαθήστε να διακρίνεται αν αποπνέουν ένα ευχάριστο συναίσθημα κάτι ανάλογο μιας ημέρας γιορτής.

Σας αφήνουν στο τέλος με ένα χαμόγελο;

Μέρος Δεύτερο

08. Ποιός θα κάνει την φωτογράφιση;

(ή “ποιος θα είναι ο φωτογράφος μου;) Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση. Στις περιπτώσεις των “ελευθερων” φωτογράφων και των προσωπικών studios όπως και στη δική μου περίπτωση η φωτογράφιση γίνεται από τους ίδιους.

Τα περισσότερα γραφεία συνεργάζονται και χρησιμοποιούν διάφορους φωτογράφους. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ποιος θα είναι ο δικό σας φωτογράφος και θα πρέπει να ζητήσετε να δείτε και δική του δουλειά. Δεν πρέπει να υποθέτετε ότι ο ανθρώποις απέναντι σας ακόμα και αν είναι φωτογράφος ότι θα είναι ο δικός σας φωτογράφος.

Πολλά γραφεία προφασίζονται διαφόρους λόγους για να μην σας ανακοινώσουν τον φωτογράφο σας και αποφεύγουν να οργωνόσουν μια συνάντηση και σας αναθέτουν φωτογράφο την τελευταία στιγμή. Μπορεί να σας φαίνεται άσκοπο αλλά πολλά από αυτά τα γραφεία αναλαμβάνουν πολλούς γάμους σε μία ημέρα και από την πλευρά τους είναι πολύ πρακτικό και ευέλικτο.

09. Ποιό είναι το φωτογραφικό σας ύφος;

Το ύφος μου είναι η “φωτορεπορταζ”-ιακή φωτογραφία γάμου (wedding photojournalism). Όπως λέει και το όνομά του βασίζεται στην καταγραφή μιας ιστορίας. Μιας φωτογραφικής ιστορίας των γεγονότων που συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

Το είδος δημιουργήθηκε την δεκαετία του εβδομήντα με την εισαγωγή στην αγορά των μικρών φωτογραφικών μηχανών (compact cameras) και της βελτιστοποίησης της ποιότητας του φιλμ. Δεν μπόρεσε όμως να καθιερωθεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα καθώς επισκιάστηκε από την ανακάλυψη των μηχανών των 35mm συνεχόμενου φιλμ (μικρές κινηματογραφικές μηχανές).

Ο σκοπός του φωτορεπορταζ-ιακού τρόπου φωτογράφισης είναι να φωτογραφίζει τους ανθρώπους όταν αυτοί δεν γνωρίζουν ότι φωτογραφίζονται. Κάτι που καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε μια κλειστή εκδήλωση που οι άνθρωποι γνωρίζουν και περιμένουν να φωτογραφηθούν. Ο φωτογράφος αναμειγνύεται με το πλήθος ώστε να μπορεί να αποτυπώσει την δράση καθώς αυτή εξελίσσεται – τα αληθινά αισθήματα, τις αληθινές εκφράσεις, την χαρά και την απόλαυση.

Συγκρινόμενη με την “παραδοσιακή” στημένη φωτογράφιση μπορεί να δώσει μια πιο άμεση και καλλιτεχνική ματιά στους ανθρώπους και τα γεγονότα. Οι φωτογραφίες καταφέρνουν να αποτυπώσουν το συναίσθημα που αποπνέει αυτή η ημέρα.

Η φωτορεπορταζ-ιακή φωτογραφία γάμου προσπαθεί να συλλάβει το αληθινό. Το ό,τι ήταν παρών, το ό,τι συνέβη. Τίποτα δεν έχει διορθωθεί η (ξ)αναστηθεί. Κανείς δεν ποζάρει και οι άνθρωποι δεν στήνονται για να φωτογραφηθούν. Δεν υπάρχουν προετοιμασμένα πλάνα. Αν κάτι χάθηκε, πάει.

Για τον φωτογράφο η γαμήλια μέρα είναι σαν ένας λευκός καμβάς. Είναι ένας οπτικός καλλιτέχνης, καθώς και ένας επαγγελματίας, και θα προσπαθήσει να συλλάβει την ημέρα του γάμου με τον τρόπο που εσύ θα την θυμάσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, χρειάζεται συγκέντρωση συνεργασία και πάρα πολύ ενέργεια για να επιτευχθεί. Αν γίνει όμως καλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι ο φωτογράφος δεν είναι μάγος και ότι θα πρέπει να υπάρχει το συναίσθημα για να μπορέσει να αποτυπωθεί.

10. Μπορώ να δω την δουλειά σας;

Δουλειά μου μπορείτε να δείτε και στους παρακάτω συνδέσμους…

Wedding Portfolio on MyWed

Wedding Stories 

Wedding Photoshoots

 

11. Ποιά είναι η εμπειρία σας;

Μέρος Τρίτο

12. Έχετε κάποιο πακέτο που προτείνετε;

(υποκατασκευή)

13. Τι υπηρεσίες περιέχει και πόσο ευέλικτο είναι;

(υποκατασκευή)

14. Τι θα παραλάβω και πότε;

(υποκατασκευή)

15. Υπάρχουν άλλες επιλογές και πιο είναι το κόστος τους;

(υποκατασκευή)

16. Τι άλλες υπηρεσίες παρέχετε;

(υποκατασκευή)

17. Γιατί να διαλέξω την δική σας προσφορά;

Όπως έχετε καταλάβει δεν είμαι πολύ ευέλικτη από μέρους προσφορών. Ήταν κάτι που έπρεπε να επιλέξω ώστε να μπορέσω να επιτύχω την καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ποιότητας και της τιμής δεδομένου ότι θεωρώ μου είναι αδύνατον να μειώσω την ποιότητα. Έτσι κατάφερα να επιτύχω την καλύτερη τιμή στο επίπεδο ποιότητας που προσφέρω.

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η ποιότητα είναι προνόμιο. Θεωρώ ότι όλοι θα πρεπε να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Περισσότερα θα βρείτε στην “ανάλυση της προσφοράς”. (υποκατασκευή)

Μέρος Τέταρτο

18. Με πιο τρόπο θα γίνει η επιλογή των φωτογραφιών;

(υποκατασκευή)

19. Θα με βοηθήσετε στην επιλογή των φωτογραφιών;

(υποκατασκευή)

20. Τι μπορεί να πάει στραβά και τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

(υποκατασκευή)

21. Τι εγγυήσεις έχω;

Καμία! Αν σας φαίνεται υπερβολικό θα πρέπει να ξοδέψετε ένα λεπτό και να σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να μου εγγυηθεί κάποιος ότι στο τέλος της δουλειάς μου θα πληρωθώ χωρίς να έχω κατά κάποιο τρόπο δεσμεύσει το ποσό. Βλέπετε ότι η ερώτηση περί εγγυήσεων δεν έχει και μεγάλο νόημα.

Η μόνη εγγύηση που μπορώ να παρέχω είναι κατά κάποιον τρόπο ενσωματωμένη στον τρόπος πληρωμής. Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω ώστε να μην αρχίσω να χρειάζομαι εγώ εγγυήσεις για την ολοκλήρωση της δουλειάς μου.

Όλες οι άλλες είναι προσωπικές και συνδέονται με την υπευθυνότητα και το ακέραιο του χαρακτήρα μου. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας εγγυηθώ τίποτα παραπάνω.

22. Ποιός είναι ο τρόπος πληρωμής;

Το ποσό χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος εξυπηρετεί ως προκαταβολή για να μπορέσει να γίνει η κράτηση της ημερομηνίας. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλετε σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση είναι τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξη της φωτογράφισης και η δεύτερη κατά την παράδοση των φωτογραφιών.

23. Πόσο χρόνο έχω για να αποφασίσω;

(υποκατασκευή)

24. Τι άλλο πρέπει να ξέρω πριν υπογράψω;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1. Δεν μπορώ να εγγυηθώ μία συγκεκριμένη λήψη. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω όλες τις συμφωνημένες επιθυμίες σας αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ και θα πρέπει να καταλαβαίνετε το γιατί.

2. Ο φωτογράφος πέρα από επαγγελματίας είναι και άνθρωπος και “πολλά μπορούν να συμβούν” και να μην μπορέσω να παραστώ. Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση θα παρθούν μέτρα κάλυψης της εκδήλωσης από άλλη ομάδα φωτογράφων.

3. Το copyright και οι όροι του είναι φτιαγμένοι για να καλύπτουν την δουλειά του φωτογράφου. Παρότι έχετε τις φωτογραφίες στην κατοχή σας και μπορείτε να τυπώνετε αντίτυπα για εσάς και τους φίλους σας, τα δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών (copyright) παραμένουν στον φωτογράφο.

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι κάθε φωτογραφικό studio ή φωτογράφος μπορεί να ακολουθεί μια πιο φιλική πολιτική γύρο από τα δικαιώματα χρήσης. Η δική μου πολιτική είναι να παραλαμβάνει το ζευγάρι όλες τις φωτογραφίες (500-800) σε μέγιστη ανάλυση με ένα διακριτικό λογότυπο στο κάτω μέρος της φωτογραφίας έτσι ώστε να μην εμποδίζει την εκτύπωση τους.

Μπορούν να παραχθούν όσα αντίτυπα επιθυμείτε με τον περιορισμό της προσωπικής (και αυστηρώς όχι της εμπορικής) χρήσης. Εγώ διατηρώ το δικαίωμα οποιασδήποτε χρήσης αν και αναστέλλω συνήθως το δικαίωμα μου αυτό με μια απλή παράκληση. Το ίδιο όμως περιμένω και από τους συμβαλλόμενους.

Πιο αναλυτικά θα διαβάσετε στην ανάλυση του συμβολαίου. (υποκατασκευή)

4. Ο χρόνος φωτογράφισης ξεκινάει με την άφιξη του φωτογράφου στον χώρο και τελειώνει με την αποχώρηση του. Οποιαδήποτε κενά και αν προκύψουν υπολογίζονται ως ώρες φωτογράφισης. Ελπίζω να μην χρειαστεί να σας εξηγήσω το γιατί.

5. Ότι έχει συμφωνηθεί θα πρέπει να περιέχεται στο συμβόλαιο. Προσοχή στις παραλήψεις. Πράγματα που φαντάζουν ασήμαντα πριν μπορούν να έχουν κρίσιμη σημασία μετά.

6. Σε μια κλειστή εκδήλωση δεν μπορώ να είμαι υπεύθυνη για τα γεγονότα που θα συμβούν και τα οποία θα φωτογραφίσω. Και δεν μπορώ να διωχθώ ποινικά για αυτά. Για να μην πάει αλλού το μυαλό σας δεν φέρω καμιά ευθύνη για το αν ο φακός συλλάβει έστω και στο βάθος κάποιον να φιλάει κάποιον που δεν θα πρεπε. Για να το πω όσο πιο κόσμια μπορώ. Και δεν μπορώ να μηνυθώ για αυτό.

7. Για ευνόητους λόγους θα πρέπει να με ταΐσετε.

8. Το συμβόλαιο είναι πιο σημαντικό για εσάς ενώ για τον φωτογράφο σχεδόν άχρηστο. Ο φωτογράφος θα έχει πάρει τα δυο τρίτα ή και ολόκληρο το συμφωνηθέν ποσό πριν την φωτογράφιση. Οπότε το συμβόλαιο είναι φτιαγμένο για να διασφαλίσει εσάς από έναν κακό επαγγελματία.

9. Να θυμάστε ότι φωτογράφος είναι ένας επαγγελματίας και θα πρέπει να του συμπεριφέρονται ανάλογα.

10. Ρίξτε μια τελευταία ματιά προς τον φωτογράφο. Σας είναι ευχάριστος αυτός ο άνθρωπος; Θα περάσετε την πιο όμορφη μέρα της ζωής σας μαζί του.

Αν έχετε ακολουθήσει όλες τις παραπάνω γνώσεις και συμβουλές και έχετε ικανοποιητικές απαντήσεις για όλες σας τις ερωτήσεις τότε μπορείτε να χαλαρώσετε και όλα θα πάνε καλά. Είστε έτοιμοι να προσλάβετε έναν επαγγελματία φωτογράφο που θα κάνει “ότι είναι δυνατό” για να εκπληρώσει υπεύθυνα τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει.

Υ.Γ. Πρέπει πρώτα εσείς να τιμήσετε την επιλογή σας και την συνεργασία σας.

Μέρος Πέμπτο

25. Με ποιόν θα επικοινωνήσω για ό,τι χρειαστεί;

(υποκατασκευή)

26. Και τώρα τι γίνεται;

(υποκατασκευή)

27. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου;

Οι υποχρεώσεις σας απέναντι μου είναι οι ίδιες που έχετε και στους καλεσμένους σας. Είμαι και’ γω μία καλεσμένη.

Στο χώρο που θα πάμε για διασκέδαση θα πρέπει να υπάρχουν δύο καρέκλες ονομαστικά στην διάθεση μου. Μια για να κάτσω και μία για τον εξοπλισμό μου.

28. Μπορείτε να με βοηθήσετε στην επιλογή άλλων υπηρεσιών;

(υποκατασκευή)

29. Μπορείτε να το συντονίσετε εσείς και τι κόστος έχει;

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε συνεργάτες μου ο συντονισμός μας είναι εύκολος. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας, συνεργαζόμαστε συχνά και ξέρουμε πως να συνεργαστούμε. Αυτή η υπηρεσία δεν έχει κανένα κόστος. Ακόμα και εκεί που υπάρχουν συμφωνίες συνεργασιών αυτές δεν αυξάνουν το κόστος των υπηρεσιών, αν και σε μερικές περιπτώσεις το μειώνουν, καθώς όλοι μου οι συνεργάτες είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν τις τιμές τους ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ο ισχυρισμός μου.

30. Θα χρειαστεί κάποιου τύπου επιβεβαίωση;

Δεν χρειάζεται. Καμία επιβεβαίωση. Όμως όπως διαβάσατε παραπάνω θα βρισκόμαστε και θα μιλάμε σε κάθε ευκαιρία. Μην διστάσετε να με συμβουλευτείτε για οτιδήποτε.

Μπορείτε να υποβάλλεται και τις δικές σας ερωτήσεις ή να αξιολογήσετε τον “οδηγό επιλογής υπηρεσιών γαμήλιας φωτογράφισης”. Αυτή είναι η έκδοση 10.11 (Νοέμβριος 2010) του οδήγου και θα χαρώ να συμπεριλάβω και τις δικές σας ερωτήσεις και σχόλια στις καινούργιες εκδόσεις.

Σοφία Καμπλιώνη Φωτογράφος Γάμου.

3 σκέψεις σχετικά με το “Wedding Photography Manual

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: